Kopen van een particulier

Van een particulier kopen geeft wat meer risico. Het beste kunt u een kenner meenemen die de piano voor u controleert. Dit kost u wat maar dan hebt u meer zekerheid over de kwaliteit van het instrument. Mocht u het toch alleen willen doen, let dan op de volgende zaken:

Is de piano/vleugel recent gestemd? En zo ja, is de piano op de juiste toonhoogte gestemd (a=440 Hz)? Als de piano enkele jaren niet gestemd is kan dat, zeker bij instrumenten uit het begin vorige eeuw, brekende snaren opleveren bij het stemmen. Als de advertentie de tekst bevat ‘moet alleen nog gestemd worden’ dan moeten er belletjes gaan rinkelen! De verkoper heeft waarschijnlijk zelf niet in de gaten dat dit het grootste probleem kan zijn. (Het is alsof u een auto gaat kopen en er staat in de advertentie ‘moet alleen nog rijden’.)

Doen alle toetsen het? Sla ze allemaal een keer aan.

Is het stemblok gescheurd? Een gescheurd blok zorgt voor losse pennen.

Zitten de stempennen (waar de snaren omheen gewikkeld zitten) goed in het hout?  Een ruimte aan de bovenkant van het gat waar de pen in zit duidt op een verzakte pen en is instabiel. Niet kopen dus.

Zijn de snaren erg roestig? Dit duidt erop dat het instrument een poos (enkele jaren…?) in een vochtige ruimte gestaan heeft. Dit komt de klank niet ten goede en geeft een verhoogde kans op snaarbreuk.

Is de zangbodem in orde? Kijk hiervoor aan de achterkant van het instrument. Een enkel scheurtje kan niet zoveel kwaad, maar als de ribben (de latjes die tegen de zangbodem aanzitten) los laten is het foute boel.